Spørsmål og svar

Vi skal starte med sprøyter. Når er menstruasjonens første dag?

Vi regner første menstruasjonsdag som den dagen du blør rødt og blødningen er ordentlig igang. Sprøyter skal startes på den andre eller tredje blødningsdagen etter avtale med oss (kort protokoll/antagonist).

Kan man nyte alkohol under behandlingen?

Lev så sunt dere kan, og bruk sunn fornuft. Vi anbefaler at paret avstår fra alkohol under behandlingen og før egguttak med sædprøve.

Kan vi ha samleie under behandlingen?

Det finns delte meninger i det spørsmålet. Vår anbefaling er at dere bruker kondom fra kvinnen starter med medisiner og ca en uke etter egguttaket. Grunnen er riskiko for att flere enn ett egg befruktes. Før tilbakesetting av nedfryst embryo anbefaler vi å bruke kondom fra og  med en uke før tilbakesettingen.  Ut over dette kan dere ha samleie ut i fra lyst og glede.

Kan vi røyke/snuse under behandlingen?

Vår anbefaling er å  leve så sunt dere kan. Det dannes stoffer i blodet fra nikotin som kan påvirke egg og sædceller negativt.

Hvordan har man det under behandlingen?

De fleste har det  fysisk bra under behandlingen. Det er vanlig, under sprøytebehandlingen, at kvinnen  kjenner seg litt trøttere enn vanlig og litt spent i buken. Noen kjenner også på litt hodepine og da går det fint å bruke smertestillende som inneholder paracetamol.

Kan man leve som normalt og arbeide under behandlingen?

Under en IVF-behandling er det vanligvis 1-2 ultralydkonsultasjoner der legen vurderer veksten av eggposene og tidspunktet for når egguttaket skal gjøres. Egguthentingsdagen er det ikke anbefalt å gå på jobbb og vi tilbyr sykemelding for denne dagen.  På egguthentingsdagen er kvinnen et par timer på klinikken og hun kan kjenne seg trøtt og være øm i magen. Dagen etter egguthentingen kan kvinnen arbeide, men vi hjelper til å vurdere om det er tilrådelig og tilbyr evt sykemelding fram til tilbakesettingen av embryo.

Hvor gjøres sædprøven?

Vi har et tilpasset ”herrerom”. Din partner kan være med om du ønsker. Det går også fint å gjøre sædprøven hjemme og levere den i klinikken i løpet av 60 minutter etter prøven er tatt. Du må levere den selv og helst ha et glass som du har fått fra vår klinikk dersom du gjør prøven hjemme.

Hvor stor sjanse er det for å få embryo nedfryst?

Over halvparten av våre par får embryo nedfryst etter behandling.

Hvorfor er folsyre/folat viktigt for kvinner som planlegger bli gravide?

Folsyre/folat er nødvendig for at fostret skal utvikles normalt. I løpet av de første ukene etter befruktningen dannes det anlegg til det sentrale nervesystemet hos fostret. B-vitaminet folsyre/folat spiller en viktig rolle for at neuralrøret skal utvikles normalt.

Om en kvinne har lave verdier av folat i blodet før og under de første ukene i graviditeten øker risikoen for ryggmargsbrokk hos fostret. Flere studier viser at kosttilskudd med folsyre kan minske risikoen for ryggmargsbrokk.

Hvor lenge skal man ta folsyre når  man blitt gravid?

Gravide anbefales å ta tabletter med 400 mikrogram folsyre hver dag fram til uke 12, for å minske sjansen for at fosteret utvikler ryggmargsbrokk.

Etter uke 12 har folsyre ingen effekt mot ryggmargsbrokk. Derimot er det viktigt å spise mat som er rik på folat/folsyra under hele graviditeten. Det trengs for fosterets utvikling og den gravide kvinnens bloddannelse.

Når er det på tide å søke hjelp?

Om kvinnen har uregelmessig/uteblitt mens, vært operert i mage/buk,  hatt gjentakende betennelser i en eller begge eggledere eller har hatt vanskelig med å bli gravid kan det anbefales å gjøre en fertilitetsutredning.

Kvinnens alder er av stor betydning og man bør ikke vente for lenge med å starte en fertilitetsutredning dersom graviditet uteblir. Er kvinnen under 35 år kan dere ta kontakt etter ca ett års forsøk. Om kvinnen er eldre kan dere ta kontakt allerede etter ett halvår.

For mannens del kan det også være grunn til å søke hjelp når man vil ha barn, eksempelvis om mannen er operert i testiklene eller har ønske om å få kontrollert sædkvaliteten.

Gjør det noe om jeg har menstruasjon ved legebesøket?

Ja, det går bra. Ultralyd som gjøres under utredning kan skje når som helst i kvinnens syklus.

Vi har gjort utredning på en annen klinikk. Hvordan går vi frem?

Dersom alle nødvendige prøver, analyser og undersøkelser er gjort kan dere tid for en konsultasjon. Ring oss for mer informasjon. Vi kommer til å be om at kopi av deres prøvesvar og undersøkelser sendes til oss. I tillegg ønsker vi at dere fyller ut og leverer søknadspaprier (helseopplysningskjema og personaliaskjema) til oss.

Vi har gjort behandling på en annen klinikk og vil gjøre neste hos dere. Hvordan går vi frem?

Om dere har gjort IVF-behandling på en annen klinikk kan dere bestille tid til en konsultasjon. Fyll ut søknadspapirer, send oss kopier på prøvesvar, utredning, sædprøve og oversikt over behandlingen (dose medikamenter og resultat av egguthenting/befruktning) fra forrige behandling i forkant av første møtet her.

Vi er ett par der en av oss eller begge  ikke har norsk personnummer. Kan vi gjøre utredning og behandling hos dere?

Ja, dere får ett eget personligt nummer som identifierer dere som par hos oss.